Laat je de kat binnen of buiten?

Als katteneigenaar kom je voor verschillende keuzes te staan. Zo moet je de keuze maken of je van je kat een binnen kat of een buiten kat gaat maken. Je kat binnen houden is veiliger, maar elk voordeel heeft ook zo zijn nadeel.

Binnen of buiten

Bij de aanschaf van een kitten kan je zelf de keuze maken of je voor een binnen kat of buiten kat gaat. Bij een volwassen kat die het buiten zijn al is gewend kan dit niet meer. Toch zijn er ook katten die het buiten helemaal niks vinden en het naar buiten gaan gewoon weigeren. Je kan altijd voor een tussenweg kiezen. Als je een tuin hebt kan je een mooie omheining maken, zodat je kat niet weg kan en hij toch vrijheid heeft.

Een binnen kat

Een binnen kat kent het buiten leven niet en zal het ook niet missen. Het voordeel is dat een binnen kat niet zo snel last heeft van ziektes, vlooien of parasieten. De kans om aangereden te worden in het verkeer is er ook niet. En binnen kat is vaak erg sociaal en komt graag bij je liggen.

Belangrijk voor een binnen kat

Een binnen kat heeft veel aandacht nodig, anders kunnen ze gedragsproblemen gaan ontwikkelen. Je kan hem het beste speeltjes geven. Speeltjes hoeven niet altijd duur te zijn, want met dozen of een klimplank kom je ook al ver. Je kan je kat laten jagen door hem achter een laserpointer te laten rennen.

Alle vrijheid

Een buiten kat heeft alle vrijheid en kan zijn natuurlijke instincten volgen. Een kat is een jager en gaat graag achter vogels en andere kleine dieren aan. Door het klimmen en bewegen krijgt een buitenkat veel beweging en dat is goed voor zijn gezondheid. 

Nadelen Buiten kat

Sommige katten vinden het buitenleven zo fijn dat ze liever niet meer in huis willen. Toch zijn er ook wel wat risico’s voor een buiten kat. Zo kan hij aangereden worden, vergiftigd worden of te maken krijgen met vechtpartijen van andere katten of honden. Een buiten kat moet je altijd chippen en registreren.

De behoeftes van je kat

Het blijft dus een keuze die je zelf moet maken voor je kat, of je kan kijken naar de kat zijn behoeftes. Als je een veilige woonkamer hebt met voldoende speeltjes dan zal je kat ook binnen erg gelukkig zijn. Vind je dat je kat een avontuurlijk leven moet hebben met voldoende buitenlucht dan laat je hem buiten.