Zelf de nagels van je kat knippen

Het goed verzorgen van je kat is erg belangrijk. Als je een kat in huis neemt dien je er namelijk goed voor te zorgen. Dat is je plicht als dierenbezitter. Een kat heeft veel verzorging nodig. Denk bijvoorbeeld aan het borstelen van de haren. Maar ook het knippen van de nagels is belangrijk. En dit kun je ook prima zelf doen. 

De nagels van de kat

De nagels van de kat zijn erg belangrijk. De gewone huiskat hoeft niet meer te jagen voor zijn eigen voedsel. De kat wordt, als het goed is, voorzien van voedsel. Desondanks is het jachtinstinct nooit verdwenen uit de kat. Dit is de reden dat katten ook vaak met vogeltjes of muizen thuis komen. Om te jagen heeft de kat zijn nagels nodig. 

De kat heeft namelijk extra grip door de nagels. Denk maar eens aan de kat die in de boom klimt. Als een kat een vogel uit de boom wil vangen dan moet de kat klimmen. De nagels zijn hierbij heel erg belangrijk. De nagels zorgen ervoor dat de kat makkelijk omhoog kan en grip heeft. Zo kan de kat de vogel vangen.

De natuurlijke verzorging van de nagels

Als een kat veel buiten is of een krabpaal heeft, gaat een deel van de nagelverzorging automatisch. De nagels van de kat slijten namelijk door het buitenspelen of het krabben aan de krabpaal. Op die manier slijten de nagels vanzelf af tot een normale lengte. Normaliter hoef je daar dus vrij weinig zelf aan te doen.

Maar er zijn ook situaties waarin dit niet het geval is. Denk bijvoorbeeld aan oudere katten die niet meer krabben. Of katten die binnenshuis blijven. Dan hebben ze weinig tot geen natuurlijke slijtage van de nagels. En dan kan dat voor de kat heel vervelend worden.

Het gevolg van slechte nagelverzorging

Als de nagels van de kat niet goed verzorgd worden dan kan dit nare gevolgen voor de kat hebben. Een van de meest gevoelige onderdelen van het lichaam van de kat zijn de pootjes. Naast de staart, want die is ook erg gevoelig. Een kat doet heel veel met de pootjes. Het geeft richting en stabiliteit maar is ook nodig bij het klimmen en jagen. 

Wanneer de nagels te lang zijn verliest de kat de grip op de pootjes. Maar de kat kan zich ook makkelijk verwonden door ergens achter te blijven hangen. Op die manier kunnen de nagels scheuren en dat is zeer pijnlijk. Dit kan zelfs leiden tot nare ontstekingen.

Zelf nagels van je kat knippen

Komt jouw kat onvoldoende buiten of krabt hij niet aan de paal? Dan is het verstandig om de nagels van de kat goed te controleren. Door te checken of de nagels aan de lange kant zijn voorkom je veel ellende. Zelf knippen is dan een goede oplossing en is ook niet moeilijk.

Je moet de nagels van de kat afknippen tot het roze gedeelte. Ga hier niet voorbij want dat is erg pijnlijk. En knip de nagel schuin af. Zo krijg je een natuurlijke vorm.