Wat kun je doen als je kat angstig is?

Een bange kat is echt heel vervelend, niet alleen voor de kat zelf maar ook voor jou als baasje. Je wilt namelijk niets liever dan dat je kat zich lekker voelt en goed kan functioneren. Een bange kat reageert vaak schuw en is misschien wel een beetje onvoorspelbaar. Het wordt dus echt tijd om te kijken wat jij kunt doen om van jouw bange kat weer gelukkig te maken. Heb jij al vaker te maken gehad met een bange kat of is dit ook voor jou de eerste keer? Weet jij wat het verschil is tussen een bange kat en een kat die gewoon een beetje voorzichtig aangelegd is?

Wat zijn de oorzaken van een bange kat?

Een kat is niet, zomaar bang en dit heeft dan ook in de meeste gevallen wel een reden. Je kat kan namelijk behoorlijk last hebben van stress, maar dit kan zelfs in het karakter van de kat zitten. Misschien heeft jouw kat te maken gehad met een vreselijke ervaring, waardoor je kat een bange kat geworden is. Wist je dat als jij je kitten niet voldoende aandacht geeft en niet de juiste socialisatie biedt dat ook dat van invloed kan zijn op een bange kat? Zelfs veranderingen in de leefomgeving kunnen een bange kat veroorzaken.

Wat kun je doen?

Jij als baasje kan het een en ander doen om jouw kat gelukkig te maken, hoewel dat wel wat tijd in beslag kan nemen. Probeer je kat gerust te stellen, zodat je kat niet denkt dat het aanleren van positieve situaties niet veilig genoeg is.

  • Het is verstandig je kat zoveel mogelijk rust te geven en in veel gevallen is het negeren nog veel beter.
  • Geef je kat een plek waar hij of zij zich veilig kan voelen. Dit kan een mandje zijn, maar ook een bench kan een goede oplossing zijn.
  • Het is belangrijk dat jij als baasje de rust bewaart, want jouw kat voelt ook jouw angst.
  • Praat niet met een stevige stem en probeer wat afstand te bewaren. De kat komt vanzelf naar jou als hij of zij dat wil.
  • Geef je kat lekker eten en vergeet niet leuke speeltjes aan te bieden.
  • Een hoge kattenkrabpaal kan wonderen verrichten, want katten houden van een hoge plek.
  • Misschien wil je dit niet gelijk, maar je zou kunnen overwegen een kat erbij te nemen die niet schuw en bang is.