Waardoor verliest mijn kat zoveel haar?

Dat je kat af en toe wisselt van winter- naar zomervacht of andersom is normaal. Enige haaruitval is gedurende zo’n periode te verwachten. Zodra de vacht van je kat erg dun wordt of er kale plekken ontstaan, is het tijd om uit te zoeken wat de reden is. Haarverlies kat kan drie oorzaken hebben.

Problemen met haargroei

Soms is haarverlies kat niet veroorzaakt door een teveel van haren wat afvalt, maar een tekort aan haren wat bijgroeit. Dit kan een aangeboren afwijking zijn maar ook een gevolg zijn van een ongebalanceerde hormoonhuishouding. Hormonen kunnen in de war raken door een te snel werkende schildklier of door ongezonde voeding. Soms is het ook een tijdelijk verschijnsel; na stress of trauma stopt bij katten soms kortstondig de haargroei. Voor moederkatten kan dit bijvoorbeeld de geboorte gebeuren. Dit gaat vanzelf weer over zolang een kat zich weer prettig voelt.

Infecties die kattenvacht beschadigen

Een andere oorzaak kan zijn dat je kat een infectie opgelopen heeft. Er zijn een paar vormen die haaruitval kat veroorzaken. Een mogelijkheid is haarmijt. Dit is meestal ook een teken is voor een onderliggende immuunziekte; een gezonde kat kan zich goed tegen haarmijten weren. Haarmijt is moeilijk vast te stellen, bezoek hiervoor een dierenarts. Een andere veroorzaker kan een huidschimmel zijn. Hierbij ziet men meestal ook andere symptomen van een geïrriteerde huid, zoals wondjes of infectie aan de neus of mond. In zeldzame gevallen is er ook sprake van een huidbacterie.

Je kat likt zichzelf kaal

Van de drie hoofdredenen voor haarverlies kat is dit de meest voorkomende. Katten trekken zich maar al te graag terug om hun eigen haar uit te trekken, dus het is heel goed mogelijk dat je dit niet ziet. Het is moeilijk om je kat de hele dag in de gaten te houden, maar er zijn wat andere manieren om erachter te komen. Als je kat vooral haren verliest op plekken waar deze met zijn tong bij komt, is dit een duidelijk teken. Haarballen, haar in de kattenpoep en haar in de mond van je kat zijn verdere aanwijzingen.

Waarom likken katten zichzelf teveel?

De meest voorkomende reden voor haaruitval door overmatig likken is jeuk. Jeuk kan door vlooien veroorzaakt worden, maar soms ook door allergieën. Net zoals mensen hebben sommige katten pollenallergie oftewel hooikoorts, andere katten kunnen voedselallergieën hebben. Overmatig likken door stress of angst komt veel minder vaak voor als men denkt; slechts bij één op de tien katten met haaruitval is dit de oorzaak.