Voorkom vieze voetjes naast de kattenbak

De kattenbak is waarschijnlijk de grootste ergernis van een katteneigenaar. Ondanks dat het een ergernis is kun je niet zonder kattenbak. Regelmatig schoonmaken van de kattenbak is dan ook belangrijk. Maar iedere katteneigenaar herkent de ergernis van vieze poezenvoetjes. Voetafdrukjes naast de kattenbak. Hoe kun je dit voorkomen?

Vieze voetjes naast de bak

Als je kat de kattenbak bezoekt om zijn/haar behoefte te doen dan moet de kat in- en uitstappen. Zowel het in- en uitstappen in de bak kan vieze voetjes tot gevolg hebben. Het kan zijn dat de kat al vieze pootjes had van het buiten spelen. Maar ook het grit wat in de kattenbak zit kan ervoor zorgen dat er vieze pootjes ontstaan buiten de bak. 

Het is natuurlijk niet zo’n fraai gezicht al die pootjes op de vloer. En erg hygiënisch is het ook niet als het kattengrit betreft. Een kat doet daar immers zijn behoefte en het kan zomaar zijn er bacteriën in zitten. Een goede hygiëne is bij huisdieren een eerste vereiste. Het is dan ook zaak om hier aandacht aan te besteden.

Hoe kun je vieze voetjes voorkomen?

Er zijn diverse manieren waarop je vieze voetjes naast de kattenbak kunt voorkomen. Een van die maatregelen is het plaatsen van een mat onder de kattenbak. Met een mat kun je makkelijker viezigheid van de pootjes opvangen en schoonmaken. Je kunt een mat nemen of een plastic wegwerp matje. Dat zijn van die incontinentiematjes die ook in de zorg gebruikt worden. 

Nadeel hiervan is dat het niet erg duurzaam is. Je kunt deze matjes niet hergebruiken dus je moet ze telkens weggooien na gebruik. Dat is zonde. 

Wat ook een mogelijkheid is dat is dat je iedere keer na bezoek van de bak een dweil erover heen haalt. Je begrijpt vast wel dat dit een zeer bewerkelijke klus is. Dit is eigenlijk niet te doen. Zeker niet als je ook nog gewoon een baan hebt zoals de meeste mensen. 

Koop kwaliteit kattengrit

Een belangrijk onderdeel van de kattenbak is het grit waarmee de bak gevuld is. Je hebt dit grit in diverse soorten. Top kwaliteit wat duurder is, maar ook goedkoop grit. Gezien de onderhoudskosten van een kat niet goedkoop zijn, ben je al snel geneigd om goedkoop grit te halen. Immers, ze doen alleen hun behoefte er op nietwaar?

Ene kant is dat waar maar aan de andere kant is dit grit kwalitatief niet zo best. Het verstuift heel erg snel en daardoor neemt de kat het ook mee naar buiten. Zo krijg je dus ook dat je pootjes afdrukken krijgt. Om dit te voorkomen is het verstandig om kwaliteit grit te kopen. Je betaalt hier meer voor maar het levert ook zeker meer op. 

Je kunt ook kattengrit kopen waarin de ontlasting omzet in klanten. Die kun je er vervolgens uit scheppen. Dit is makkelijker in het gebruik en je hebt minder risico dat de kat ontlasting mee de bak uitneemt. Want dit laatste wil je natuurlijk voorkomen. Dat is erg onhygiënisch.