Oogproblemen bij jouw kat

Kattenogen zijn erg kwetsbaar. Er hoeft maar een haartje in het oog te zitten van je kat en zijn oog wordt rood en zal gaan tranen. Een kat kan niet vertellen dat hij pijn heeft aan zijn ogen en daarom is het belangrijk dat je de ogen van je kat goed in de gaten houdt. 

Verschillende symptomen bij oogontsteking

Als je kat oogontsteking heeft kan hij last hebben van verschillende symptomen. Als je goed kijkt naar je ogen van je kat dan zal je zien dat ze rood en ontstoken zijn. Ook kan zijn bindvlies gaan opzwellen waardoor de kat last krijgt van jeuk. Er kan ook viezigheid in zitten, waardoor je kat constant met zijn pootjes in zijn ogen zal wrijven. Je dierenarts kan je kat onderzoeken en zo het probleem verhelpen met medicatie.

Virussen en bacteriën 

Een oogontsteking wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Een kat met een oogontsteking kan besmettelijk zijn voor andere katten. Het virus kan je overdragen door uit dezelfde bak te eten of te drinken en door contact.

De ogen van je kat schoonmaken

Als baasje van een kat met oogontsteking is het belangrijk dat je de ogen van je kat goed blijft schoonmaken. Dit kan je het beste doen met colloïdaal zilver. Dit is zilverwater met een antibacteriële werking. Je kan dit in het oog van je kat druppelen zodat je de ogen ontsmet. Heb je geen zilverwater in huis, dan kan je ook wat water koken en laten afkoelen. Dit afgekoelde water doe je dan op een watje en dan kan je jou kat zijn oog ermee schoonmaken.

Langs de dierenarts

Als je het vermoeden hebt dat je kat oogontsteking heeft moet je altijd even langs de dierenarts. Bij katten is het zicht heel belangrijk en als dat slechter wordt kan dit je kat erg belemmeren. Als je kat oogontsteking heeft kan hij ook veel pijn hebben. Je zult zien dat je kat veel met zijn poten in zijn ogen zal wrijven waardoor de klachten alleen maar erger zullen worden.

Oogdruppels en zalf

De dierenarts zal je kat goed onderzoeken en kijken of er geen andere oogaandoeningen zijn. Als een kat oogontsteking heeft, wordt er vaak oogdruppels voorgeschreven met een antibioticazalf. Hoe sneller een behandeling wordt gestart, hoe beter het voor de ogen en het zicht van je kat is. Een onbehandelde oogontsteking kan zorgen voor blijvende schade.