Je kat en stress

Bijna ieder mens heeft wel eens last van stress in het leven. Je kunt er vervelende klachten door krijgen. Veel katten hebben ook regelmatig last van stress, wat heel vervelend kan zijn. Een kat met stress kan last krijgen van allerlei klachten, onder andere diarree. Omdat jij het probleem op moet lossen voor het dier is het van belang te leren signaleren wanneer je kat stress heeft en ook om te weten wat je eraan kunt doen.

Waarom heeft mijn kat stress?

De eerste vraag die je jezelf stelt, waarom heeft mijn kat stress? Daar is niet altijd een eenduidig antwoord op. Je kat kan stress hebben door iets wat er gebeurd is, maar ook door invloeden vanuit de omgeving. Je kunt stress signaleren bij je kat, maar het is niet altijd te zeggen waar de stress dan vandaan komt. 

Hoe herken ik stress bij mijn kat?

Stress bij je kat kun je herkennen door allerlei verschillende gedragingen. Je kat kan heel aanhankelijk worden of juist heel overdreven schrikken. Je kat kan last krijgen van extreme diarree, maar dat kan uiteraard ook andere oorzaken hebben dus kijk bij diarree ook altijd even verder en breng eventueel een bezoekje aan de dierenarts. Verder kan je kat nog last hebben van vergrote pupillen of andere ernstige klachten als onzindelijkheid en krabben.

Wat kan ik doen als mijn kat last heeft van stress?

Wat je kunt doen als je kat last heeft van stress is als eerste proberen te achterhalen wat de oorzaak is, daarna proberen de oorzaak weg te nemen. Soms duurt het even tot je de oorzaak hebt achterhaald en het kan ook voorkomen dat de oorzaak niet direct weg te nemen is. Probeer in zo een geval de oorzaak tot een minimum te beperken of de situatie dusdanig te veranderen dat de stress aanzienlijk zal verminderen. 

Chronische stress bij katten

In sommige gevallen wordt stress bij katten chronisch. Je kat leeft dan continue in stress, gedrag wat hij dan heeft komt ongeveer overeen met een mens wat met een depressie kampt. Overgeven, diarree en andere lichamelijke problemen kunnen een rol gaan spelen. Wat je kunt denken wanneer je niet direct aan stress denkt is dat je kat verveeld is en beziggehouden moet worden, maar het tegendeel is echter waar. Al met al kan stress bij katten dus een heel ingewikkeld probleem zijn, waar geen kant en klare oplossing voor klaarligt.