Hoe herken je niesziekte bij je kat?

Niesziekte is een veel voorkomende en zeer besmettelijke infectie die katten kan treffen. Hij kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende virussen, waaronder het kattenherpesvirus en het calicivirus. Niesziekte is met de juiste medische hulp zowel te genezen als ook te voorkomen.

De symptomen bij niesziekte kat

Per kat kunnen de symptomen van de niesziekte variëren, maar veel voorkomende verschijnselen zijn bovenal:

  • Niezen en snotvorming
  • Hoesten
  • Waterige of rode ogen
  • Koorts
  • Verlies van eetlust
  • Zwelling van het gezicht of de hals
  • Zweren op de tong, tandvlees of dak van de mond

Als je kat een van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen. De niesziekte kat kan ernstig zijn en kan leiden tot complicaties zoals longontsteking als hij onbehandeld blijft.

Op naar de dierenarts!

Om de niesziekte te diagnosticeren, zal je dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en kan hij ook een monster van de neusafscheiding van je kat nemen voor onderzoek. Ze kunnen ook röntgenfoto’s aanbevelen om te controleren op tekenen van longontsteking.

Hoe wordt mijn kat weer beter?

De behandeling van de niesziekte hangt af van de ernst van de symptomen van je kat en de onderliggende oorzaak van de infectie. In de meeste gevallen zal de behandeling bestaan uit ondersteunende zorg zoals vochttherapie om uitdroging te voorkomen en het gebruik van medicijnen om de symptomen te helpen beheersen. In ernstige gevallen kan het nodig zijn je kat bij de dierenarts op te laten nemen.

Kan ik mijn kat tegen niesziekte beschermen?

Het voorkomen van de niesziekte kat is de beste manier om je kat tegen deze infectie te beschermen. Zorg ervoor dat je kat de belangrijkste vaccinaties heeft, en vraag je dierenarts hiernaar. Het helpt ook wanneer je kat niet te veel in aanraking komt met mogelijk besmette katten, zoals straatkatten. Je kat binnenhouden is daarom een optie. Wanneer je andere katten aait, is het bovendien ook goed daarna je handen te wassen.

Handel snel en adequaat

Als je denkt dat je kat misschien de niesziekte heeft, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen. Met de juiste behandeling herstellen de meeste katten binnen een paar weken van de niesziekte. Katten die de niesziekte hebben gehad kunnen echter vatbaar zijn voor terugkerende infecties, dus het is belangrijk om de gezondheid van je kat in de gaten te blijven houden en diergeneeskundige hulp te zoeken als ze nieuwe symptomen ontwikkelen.