Hoe herken je gezondheidsproblemen bij je kat?

Hoe herken je gezondheidsproblemen bij je kat?

Gedraagt je kat zich plotseling een beetje anders als normaal? Eet je kat minder? Lijkt je kat minder energie te hebben? Iedere kat laat op een andere manier zien dat hij of zij zich niet zo heel erg lekker voelt. Als je je kat goed kent, dan voel je zelf vaak wel aan wanneer je kat niet zo lekker in zijn vel zal zitten. Mocht je het lastig vinden, dan kun je op deze pagina meer lezen over de signalen die je kat af zou kunnen geven wanneer hij zich niet zo lekker voelt. 

Veranderend gedrag

Wanneer je kat ander gedrag laat zien dan normaal, dan kan het zijn dat je kat ergens last van heeft. Dit kan dan pijn zijn, of je kat voelt zich dan niet zo lekker. Het kan dan zo zijn dat je kat ineens niet meer aangeraakt wil worden. Of je kat komt ineens heel veel aandacht zoeken. 

Het kan ook zo zijn dat je kat richting andere huisdieren ander gedrag laten zien. Zo zou je kat de andere katten aan kunnen vallen. Daarnaast kan het ook zijn dat je kat zich ineens gaat verstoppen en legt de opren dan plat naar achteren. 

Dit zou ook aan kunnen tonen dat je kat last heeft van stress. Als er veel geluid is dan kan je kat daar stress van ervaren. Dit geeft dan bepaalde ongemakken bij de kat. De kat zou zich hierdoor dan ook weer anders gaan gedragen. 

Veranderend eetgedrag

Als je kat zich niet zo lekker voelt kan het ook zijn dat de eetlust minder is dan normaal. Of de kat gaat ineens heel veel drinken. Wanneer dit gedrag veranderd en dit blijft aanhouden. Dan kan dat een teken zijn dat je kat ziek is. Slecht eten en drinken kan er ook op wijzen dat je kat last van zijn of haar gebit heeft. 

Dan zou het ook nog voor kunnen komen dat je kat veel aan het braken is. Als het haarballen zijn, dan hoef je je doorgaans geen zorgen te maken. Maar als het veel achter elkaar aan het braken is. En je kat wil al 24 uur niets eten of drinken. Dan zou je toch echt wel naar de dierenarts toe moeten gaan.

Kattenbak gedrag

Als je kat niet meer op de kattenbak zijn of haar behoefte doet dan kan dat er op wijzen dat je kat last heeft van een ongemak. Negeer dit gedrag niet. Ook al doet je kat dit voor de eerste keer, hou dit dan meteen goed in de gaten. 

Ook wanneer de kat last heeft van een afwijkende ontlasting is dit een teken dat er iets niet in orde is. Ga dan altijd met je kat naar de dierenarts toe. Deze kan beoordelen of wel welke behandeling er nodig is voor je kat. 

JE kat kan ook last krijgen van diarree. Duurt dit langer dan 48 uur, dan moet je contact opnemen met de dierenarts. Vaak wordt er dan gevraagd om een monster van de ontlasting