Het trainen van je kat: is dat mogelijk?

Het trainen van je kat: is dat mogelijk?

Het trainen van een kat. Dat is zeker wel mogelijk. Een kat kun je namelijk hele eenvoudige dingen leren.  Zo kun je ze leren te zitten, of hoe ze een kattenluik moeten gebruiken. Maar ook iets lastigere dingen zou je je kat kunnen leren. Hierbij moet je denken aan het geven van een pootje of apporteren. Toch zijn er andere dingen die veel belangrijker zijn om je kat te leren. Zo zou je je kat kunnen leren geborsteld te worden, vacht en nagels te onderzoeken of tanden inspectie. Maar hoe kun je dit dan allemaal voor elkaar krijgen? 

Heb geduld

Als je je kat van alles aan wil leren, dan zul je veel geduld moeten hebben. Hier gaat vaak best wel wat tijd in zitten. Een kat geeft vaak zelf wel aan wat ze wel het tempo aan. Dit tempo zul je moeten volgen. Dit heeft alles te maken met het eigenzinnige karakter van een kat. 

Het trainen van je kat

Als je je kat wil gaan trainen moet je daar een duidelijk doel voor hebben. En je moet voor jezelf helder hebben wanneer je je doel hebt bereikt. Leer je kat dingen aan in kleine stukjes. En kijk naar een manier waarop je je kat zou kunnen belonen. 

Een beloning kan bijvoorbeeld iets zijn waar je kat echt heel gek op is. Neem bijvoorbeeld de kattensnoepjes. Geef er dan een tegelijk. Op die manier kun je de kat tijdens de training vaker belonen.

Laat je kat goed gedrag zien, geef dan altijd hetzelfde signaal af. Dit signaal zal door de kat gekoppeld worden aan het goede en wenselijke gedrag. Dit geldt ook voor het niet wenselijke gedrag. Gebruik hier ook een vast signaal voor. Ook deze zal je kat gaan herkennen en aan het niet wenselijke gedrag koppelen. 

Bouw de training rustig op. Verdeel het in kleine stukjes. Beloon ieder stukje, net zo lang tot het doel bereikt is. Mocht je het hebben over het borstelen van je kat, begin dan eerst met niet weglopen als hij de borstel ziet. En breid het dan net zo lang uit tot je kat zich zonder problemen laat borstelen. 

Ga niet te snel verder naar de volgende stap. Geef de kat alleen maar een beloning als het gewenst gedrag laat zien. Het kan voorkomen dat je sommige stappen wat vaker moet blijven herhalen voordat je kat gewenst gedrag laat zien. 

Pas als de kat een aantal keren meteen het gewenste gedrag heeft laten zien is het verstandig verder te gaan naar de volgende stap. Dit moment zal voor iedere kat anders zijn. Zorg ervoor dat je je kat nooit straft tijdens een training.

Wanneer je je kat berispt tijdens de training kan dat een averechts effect op het gedrag van de kat hebben. Heb er dan ook vertrouwen in dat het beloningssysteem zijn vruchten af zal werpen. Dit systeem zal juist het gewenste gedrag van je kat stimuleren. Helemaal als het je lukt om het ongewenste gedrag te negeren.