Het belang van regelmatige check-ups bij de dierenarts voor katten

Het belang van regelmatige check-ups bij de dierenarts voor katten?

Vraag jij je wel eens af of je niet eens naar de dierenarts moet gaan met je kat? Een goede vraag, want we staan hier meestal niet echt bij stil. Het is natuurlijk verstandig met je kat naar de dierenarts te gaan, maar hoe zit dat dan en waarom zul je naar de dierenarts gaan? Vaak denken mensen aan geldklopperij, wanneer ze met de dierenarts worden geconfronteerd. Achteraf blijkt dan, dat het beter geweest was eerder naar de dierenarts te gaan. Wat is het belang van regelmatige check-ups voor je kat bij de dierenarts?

Wel of niet ziek?

Je denkt misschien dat het handig is met je kat naar de dierenarts te gaan wanneer die ziek is, maar ook als je kat niet ziek is kun je het beste toch eens langs gaan. Soms hoeft je kat helemaal niet ziek te zijn, want ook de vaccinaties zijn voor een kat erg belangrijk. Door alle vaccinaties te geven aan je kat, zul je zien dat hij of zij niet zo snel een ziekte oploopt. Dus je zou wel kunnen zeggen, wel of niet ziek ga gewoon regelmatig voor een check-up.

Wat houdt een check-up in?

Bij een check-up wordt je kat gecontroleerd op ziektes en andere vervelende dingen, waarbij je kunt denken aan bijvoorbeeld tandsteen. Dit kan voor een kat erg vervelend zijn, waardoor hij of zijn flink pijn aan het gebit kan krijgen. Dit wil je liever voorkomen, dan genezen! Het genezen kan namelijk veel meer kosten met zich mee brengen.

Herken klachten tijdig

Katten verbergen meestal heel erg goed pijn, waardoor de meeste kattenbaasjes vaak te laat achter klachten komen. Het herkennen van klachten is dan ook erg belangrijk, want je wilt niet dat je kat pijn heeft. Met een regelmatige check-up kun je misschien niet alles voorkomen, maar je kunt wel een hoop problemen voorkomen.

Is jouw kat bang voor de dierenarts?

Het komt vaak voor dat katten bang zijn voor de dierenarts, maar dit is geen reden om niet te gaan. Er zijn namelijk altijd mogelijkheden om je kat wel mee te krijgen, want je kunt je kat gerust even laten wennen aan een reismandje. Je zou kunnen werken met wat kattensnoepjes, wanneer het echt een beetje lastig lijkt te zijn. In het ergste geval zou je een dierenarts aan huis kunnen laten komen voor de check-up van jouw kat.

Wanneer doe je een check-up

We weten inmiddels dat een check-up voor je kat erg belangrijk is om nare klachten en vervelende ziektes te voorkomen. Wanneer ga je eigenlijk voor een check-up naar de dierenarts? Je hoeft echt niet iedere twee weken naar de dierenarts, maar het is wel verstandig om eens per jaar in ieder geval naar de dierenarts te gaan. Wist je dat de dierenarts op deze manier jouw kat goed leert kennen, waardoor de dierenarts ernstige problemen snel kan opsporen? Je kunt je kat zelf en met de hulp van een dierenarts gezond en gelukkig houden!