Haaruitval bij de kat, moeten we naar de dierenarts?

Katten kunnen last hebben van haaruitval. Het is vrij normaal en je hoeft er niets tegen te doen. De meeste haaruitval bij katten hoort bij de ruiperiode. Het verschilt per kattensoort hoe hevig dit kan zijn. Bij buitenkatten zul je het haarverlies merken in het voor- en najaar. Heb je een binnenkat dan zal het ruien het hele jaar door zijn. 

Haaruitval kat in de ruiperiode

Haaruitval bij katten is vrij normaal. Vooral als ze in de ruiperiode zitten. De meeste haaruitval zal bij buitenkatten zijn in het voor-en najaar. De binnenkatten ruien het hele jaar door. In de ruiperiode kan de haaruitval erg zijn. Je kat of katten kunnen veel haren verliezen die ook te zien zijn in het hele huis. Kleding en meubels zullen onder kattenharen zitten tijdens de ruiperiode. 

Voeding van onvoldoende kwaliteit kan een oorzaak zijn

De haaruitval kat is soms het gevolg van voeding van onvoldoende kwaliteit. Wanneer je kat te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt zal het meeste verdeeld worden naar de organen. De resten gaan dan naar de vacht pas. Goede voeding is belangrijk voor je kat zodat je minder overmatig haarverlies krijgt bij je geliefde dier.

De kattenvoeding van nu heeft genoeg voedingsstoffen. Het zou geen uitwerking moeten hebben op de haaruitval kat. De vacht zou door de voeding goed moeten worden onderhouden. Merk je toch dat het overmatig is door de voeding zou je altijd kunnen overstappen naar een andere soort voeding. Je kunt dan kijken of het verbeterd. 

Wat kun je doen tegen de haaruitval kat?

Als je bij de kat overmatig haaruitval ontdekt hoef je er niet veel aan te doen. Is het in de ruiperiode dan kun je er niets aan doen. Je zou de kat kunnen borstelen wanneer deze het toelaat. Welke borstel je moet gebruiken? Dat ligt aan de vachtsoort. Sommige katten vinden een zachte borstel fijner dan een harde borstel en er zijn katten die vinden de zachte borstel niet fijn. Het ligt een beetje aan de kat zelf wat die prettig vindt. 

Haaruitval kat, wanneer ga je naar de dierenarts

In de meeste gevallen hoef je met haaruitval van de kat niet naar de dierenarts. Heb je het vermoeden dat de haaruitval niet komt door de voeding of de ruiperiode dan zou je een afspraak kunnen maken met de dierenarts. De kat wordt dan even helemaal nagekeken.