Een kattenluik, hoe kies je de beste?

De meeste katten gaan graag naar buiten. Je bent natuurlijk niet altijd in de gelegenheid om de deur open en dicht te doen. Maar we kunnen ons voorstellen dat je dit ook niet prettig vindt. Een kattenluik biedt uitkomst hiervoor. Zo kan je kat zelf bepalen wanneer hij naar binnen en buiten gaat. Kattenluiken zijn er in vele vormen. Maar welke kun je dan het best kiezen? Ga jij een kattenluik kopen, lees dan vooral verder. Wij helpen je op weg.

Welk type kattenluik kopen?

Ga je een kattenluik kopen, dan zijn er diverse mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Een kattenluik in standaard uitvoering is geschikt voor katten tot 7 kilogram. Er zijn extra grote uitvoeringen voor katten tot 10 kilogram. Deze zijn ook geschikt voor een kleine hond.

Je hebt kattenluiken voor bevestiging in een deur of muur. Kies wel voor een kattenluik met een tunnel of eentje die je kunt afsluiten. Zo bepaal jij wanneer je kat naar buiten gaat.

Ongewenste indringers buiten de deur houden

Ga je een kattenluik kopen, moet je ook nadenken hoe je met mogelijke indringers wilt omgaan. Andere katten uit jouw buurt kunnen namelijk ook door een standaard kattenluik naar binnen. Hier zijn verschillende oplossingen voor bedacht.

De ideale oplossing hiervoor is een kattenluik met een chip. Dit kan je dusdanig instellen dat de het kattenluik alleen reageert op de chip van jouw kat. Zo hou je ongewenste indringers dus eenvoudig buiten de deur. Je kunt het luik per chip instellen. Heel handig natuurlijk, als je meerdere katten hebt. Zo kun je bepalen welke kat naar buiten mag en welke niet. Voor deze oplossing moet jouw kat wel gechipt zijn.

Is dit niet het geval maar wil je wel de buurtkatten buiten houden, kun je ook kiezen voor een kattenluik met een magneet. Hierbij moet je kat ook een magnetische halsband dragen. Als de kat in de buurt van het kattenluik komt, zal het worden geopend. Controleer wel regelmatig of de magneet nog goed is bevestigd, anders staat je kat voor een gesloten deur.

Je kunt ook een kattenluik met infraroodbediening kiezen. Hierbij draagt je kat een halsband met infraroodzender waarmee het kattenluik kan worden geopend. Je kunt hierbij geen onderscheid maken welk van je huisdieren wel en niet naar buiten mag. Als je alleen wilt bepalen welk dier naar binnen mag, is het een prima oplossing.