Blaasproblemen bij de kat

Het komt regelmatig voor dat een kat blaasontsteking heeft. Hoe de blaasontsteking dan ontstaan is kan slecht aangegeven worden. De oorzaak van een blaasontsteking kan heel erg moeilijk vastgesteld worden. 

Een blaasontsteking bij ben kat

De meest voorkomende oorzaak van een blaasontsteking bij een kat is toch wel blaasgruis of stress. Het komt heel weinig voor bij een kat dat het bacteriële blaasontsteking is. Daarom is het geven van een antibiotica niet zinvol bij een kat. Bij veel katten gaat de blaasontsteking weer vanzelf over. De baasjes denken dan dat de antibiotica heeft geholpen die ze van de dierenarts hebben gekregen. Maar de antibiotica is niet nodig dat zou erg zonde zijn. 

Oorzaken van een blaasontsteking bij een kat

Een kat drinkt niet heel veel. In geconcentreerde urine zitten veel bacteriegroeiremmende stoffen die een bacteriële blaasontsteking voorkomen. Door weinig drinken is er een vergrote kans op blaasgruis, blaasstenen, blaasirritatie en nierstenen. 

Stress en sterk geconcentreerde urine

Wanneer een kat stress en sterk geconcentreerde urine heeft kan er een idiopathische blaasontsteking ontstaan. Dit kan veroorzaakt worden door stress, de afgifte van het stresshormoon wijkt af, het slijmlaag in de blaas die afwijkt of er is een overprikkeling van de zenuwen van de blaas. Omdat een kat een binnenvetter is kan de eigenaar de stress niet herkennen. Bij een idiopathische blaasontsteking is er niet één oorzaak. Dierenartsen kunnen het ziektebeeld wel herkennen en weten wat ze ermee kunnen doen. 

Blaasgruis

Wanneer een kat blaasontsteking heeft wordt dit veroorzaakt door blaasgruis of blaasstenen. De microscopische zandkorreltjes irriteren de blaaswand en zo kan bij de kater de plasbuis verstoppen. Dit noemen ze een plaskater. 

Bacteriën

Een klein deel van de katten krijgt een blaasontsteking die bacterieel is. Blaasklachten bij een jonge kat van bacteriële oorzaak is heel klein. Een bacteriële blaasontsteking komt vaak voor bij:

  • Als een kat geregeld gekatheteriseerd is 
  • Wanneer een kat een operatie aan de urinewegen heeft gehad
  • Katten die veel drinken en plassen
  • Wanneer een kat behandeld wordt met prednison
  • Als de kat een besmetting heeft met FIV en FeLV

Tumoren

Bij een kleine groep katten wordt er een tumor geconstateerd waardoor dat de oorzaak van de plasproblemen is. 

Symptomen

Symptomen bij een blaasontsteking kunnen moeilijk/pijnlijk plassen, kleine plasjes, buiten de kattenbak plassen, urine ruikt anders, bloed in de urine en extra wassen vooral onder de staat zijn. Bij de kater kan de penis verstopt raken door blaasgruis en ontstekingscellen.