Katten kunnen net als alle andere dieren natuurlijk ziek worden. Ze kunnen verschillende soorten parasieten krijgen. Dit noemen ze ook wel wormen. Wormen bij katten kunnen veel problemen veroorzaken voor de gezondheid. Hoe herken je de symptomen en wat kun je eraan doen?
Wormen bij katten
Er zijn een paar parasieten waar katten het vaakste last van hebben. Dit kunnen spoelwormen, haakwormen, zweepwormen of lintwormen zijn. Hiervan is spoelwormen de meest voorkomende parasiet. De meeste katten zullen minstens 1 keer in hun leven deze wormen oplopen. Dit gebeurt meestal wanneer ze jong zijn. Wormen bij katten komt het vaakste voor doordat een kat iets heeft gegeten of gedronken wat besmet geraakt is met de parasiet. De wormen hechten zich meestal in de darmwand of maag-darmkanaal. Dit leidt tot de besmetting waar ze ziek van worden.
Symptomen bij de kat
Het gevaar van wormen bij katten is dat ze soms geen enkele symptomen tonen. Dit terwijl de wormen wel gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Vaak wordt er pas gemerkt dat een kat wormen heeft, als de gevolgen pas echt zichtbaar worden. Dan valt vaak het gewichtsverlies, de slechte conditie en de doffe vacht als eerste op.
Bij de verschillende soorten wormen bij katten, zijn er verschillende soorten symptomen. Vaak voorkomende symptomen voor alle soorten wormen zijn braken, diarree, gewichtsverlies en irritatie. Vaak valt het baasjes pas op als ze meerdere dagen achter elkaar diarree hebben of als het gewichtsverlies begint op te vallen. Vaak kunt je ook wormen of lintworm segmentjes zichtbaar zien in de ontlasting als je de kattenbak verschoont.
Voorkomen en behandelen
Bij wormen bij katten geld liever voorkomen dan genezen. Omdat ze relatief vaak voorkomen, zowel bij jonge als volwassen katten, is het slim als je je kat regelmatig ontwormt. Het wordt aangeraden om dit minstens 4 keer per jaar te doen. Deze kuur bestaat vaak uit 2 of 4 tabletten.
Daarnaast is het belangrijk om het risico op contact met besmette dieren te beperken. Zorg dat je huis, tuin en andere huisdieren vrij zijn van vlooien. Zorg ook dat je je handen goed wast als je de kattenbak verschoont. Zowel ervoor als erna, want je kunt ze zelf ook overdragen.
Mocht je kat toch besmet raken, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Deze zal een meteen herkennen om welke soort worm het gaat en een passende behandeling kunnen toepassen.