Heeft mijn kat blaasstenen?

Op het moment dat jouw kat gezondheidsproblemen gaat laten zien is dat heel erg schrikken. Zeker als het iets is wat jij niet kunt zien weet je niet wat er aan de hand is. Je kunt dan enkel maar naar de dierenarts gaan om ervoor te zorgen dat je er wel achter komt. Toch kun je door jouw kat goed in de gaten te houden misschien ontdekken wat er aan de hand is.

Hoe kom je erachter wat je kat heeft?

Als je ziet dat de kat niet lekker in zijn vel zit dan vraag jij je als eerste af wat er aan de hand is, er kan van alles zijn op dat moment. Om ervoor te zorgen dat je erachter komt wat er aan de hand is kun jij zelf beginnen met de kat onderzoeken. Het is vaak ook heel erg verstandig om in de kattenbak te kijken of daar een verandering te zien is. Ontlasting en urine vertellen veel over hoe het aan de binnenkant met jouw kat gaat, vooral als het uitblijft kun je daar veel uit halen.

Welke klachten komen kijken bij blaasstenen kat?

Als jouw kat last heeft van blaasstenen dan zul je merken dat hij pijn heeft, hij zal ook heen en weer lopen naar de kattenbak omdat hij wil plassen. Meestal zit er een blaassteen vast in de urinebuis waardoor plassen niet lukt, dat zie jij dus op de kattenbak en vaak als jij de dierenarts belt dan weten ze op dat moment gelijk al dat jouw kat een blaassteen heeft. Als de blaassteen al in de urinebuis zit dan kun je zelf niet zoveel doen om die eruit te krijgen, de dierenarts kan jou dan verder helpen.

Wat kan de dierenarts voor jou betekenen?

Blaasstenen kat kun je het beste door de dierenarts laten verwijderen, de dierenarts brengt een katheter in bij jouw kat en op die manier komt de blaassteen eruit. Dit zal heel erg opluchten voor jouw kat. De dierenarts zal jou ook tips geven hoe je kunt proberen te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.

Wat kun je doen om herhaling te voorkomen?

Om te voorkomen dat de blaasstenen weer komen kun je het beste speciaal voer geven. Jij kunt dan voorkomen dat de blaasstenen terugkomen. Vaak als je kat een keer blaasstenen heeft gehad dan herken je het de volgende keer heel erg snel zelf.